Codul bunelor maniere – wedding edition

           Planificarea nunții împlică, pe lângă elementele de logistică, o serie de reguli de etichetă care se impun a fi respectate. Cu unele excepții, și în funcție de preferințele mirilor, manierele pe durata fericitului eveniment se păstrează aceleași.

           Acest cod al bunelor maniere (atenție, nu vorbim de obiceiuri și tradiții) funcționează ca un barometru comportamental și ar trebui să fie familiar tuturor celor implicați într-o nuntă, de la miri până la invitați. Poate părea greu de crezut, dar conduita afișată în ziua respectivă cântărește foarte mult în asigurarea succesului acestui eveniment. În fond, ce își doresc mirii și invitații de la această zi?

Cu toții caută să se simtă bine, într-o atmosferă plăcută. Ei bine, vei putea asigura tot confortul psihic al nuntașilor, dacă îți vei lua în serios rolul de gazdă, în cel mai natural mod posibil. Încearcă să tratezi aceste mici detalii, care fac diferența, într-o manieră degajată și vei observa cum ziua nunții va fi exact așa cum îți dorești. Cât despre meseni și celelalte ajutoare, domnișoare de onoare, cavaleri, și aceștia vor respecta eticheta specifică evenimentului, contribuind astfel la reușita zilei. Despre toate acestea vom vorbi, pe larg, în rândurile de mai jos.

Mirii
Înainte de nuntă
Asumarea calității de gazdă perfectă începe odată cu trimiterea invitațiilor, ori a cardurilor de tip Save the date. Această ultimă practică este mai puțin folosită în spațiul românesc, însă are o serie de avantaje. Practic, acest card anunță invitații data nunții din timp, fără a le oferi alte detalii, cum ar fi locația, ora petrecerii etc. Pentru a nu crea confuzii este necesar ca pe acest card, trimis fie în format fizic, fie via email, să fie precizat faptul că invitația oficială va fi trimisă ulterior. Cât despre destinatari, aceștia vor răspunde invitației formale, odată ce o vor primi.

Invitația va conține detalii ca locul de desfășurare a cununiei civile, a ceremoniei religioase și a petrecerii, orele aferente și modalitatea de RSPV. De cele mai multe ori, mirii preferă să primească aceste confirmări pe email sau telefonic. Dacă este cazul, invitația va conține și dress code-ul impus.

         24db44c069e903d83fcd2c857bbc5aec

În timpul nunții
Ziua cea mare va reprezenta o adevărată provocare pentru mire și mireasă în ceea ce privește conduita afișată. Asumarea unor reguli de comportament specifice contextului, va asigura însă o cursivitate a evenimentelor. De exemplu, la terminarea cununiei civile, mirii pot opta pentru a ciocni un pahar de șampanie cu cei prezenți. Acest lucru se va repeta, la alegere, la intrarea în sala de nuntă. Aici, mirii se vor asigura că salută politicos fiecare invitat, în parte.

Recomandat ar fi ca, pe durata petrecerii, cei doi să își ia răgazul necesar de a trece pe la fiecare masă pentru a schimba câteva cuvinte cu nuntașii. Tot acum este și un bun moment de a face o poză cu mesenii. Poza respectivă poate intra în posesia petrecăreților fie la plecare, când li se va înmâna o poză de tip magnetic, fie ulterior prin intermediul unui email de mulțumire.

Dansul mirilor reprezintă un alt element de etichetă care va fi inclus în regia evenimentului. Importanța acestuia este cu atât mai mare, cu cât el deschide oficial petrecerea. Practic acest prim moment al mirilor este o invitație pe ringul de dans a celor prezenți. În această serie se înscrie și dansul miresei cu tatăl, nașul mare și socrul mare, și dansul mirelui cu mama, nașa mare și soacra mică.
Tăiatul tortului este programat de cele mai multe ori după orele 12.00 și marchează apropierea treptată de sfârșitul petrecerii. Cu alte cuvinte, odată cu primirea tortului, invitații pot oricând să se retragă fără a se simți stânjeniți, însă, de cele mai multe ori, aceștia vor continua petrecerea până spre dimineață. La plecare, invitații vor primi, după caz, mărturiile ca semn de mulțumire pentru prezența la eveniment.

După nuntă
Nunta a trecut. Ce râmâne după ea?

Ne place să credem că este vorba de amintirea unei zile perfecte. Și pentru că orice cuplu dorește o continuare a relațiilor cu cei care i-au onorat cu prezența la petrecere, în scenă apare emailul de mulțumire. În ciuda faptului că este o practică nu prea uzitată, acest email constituie un bun prilej de a transmite cele mai bune gânduri către nuntași. Sugestia noastră este ca tinerii însurăței să își rezerve timpul necesar pentru a scrie un email informal în care aduc mulțumiri celor care le-au fost alături în ziua respectivă.


Părinții și nașii
Nașii mari și părinții celor doi vor respecta, la rândul lor, regulile de etichetă impuse de acest eveniment. Deși implicarea lor nu este atât de mare în organizarea ceremoniilor, rolul simbolic este de necontestat. Este recomandat ca nașii să participe la planificarea nunții, pentru a evita apariția sentimentului de inutilitate. Este puțin probabil ca un naș deloc implicat în eveniment să se arate la fel de entuzismat ca un naș pus la curent cu detaliile din acea zi.

Comunicarea permanentă cu aceștia asigură un bun început de relație, care se dorește a fi cât mai apropiată posibil. Cât despre părinți, aceștia vor fi, fără doar și poate, dispuși să își ajute copiii, indiferent de doleanțele acestora. Referitor la toast-urile nașilor și părinților, este indicat ca aceștia să le comunice, din timp, mirilor, intenția de a avea un astfel de moment în cadrul petrecerii. Este esențial ca ei să se consulte cu privire la durata acestor intervenții, pentru ca în final să stabilească durata optimă a discursurilor. În fond, nimeni nu vrea să asculte un monolog de 20 de minute la o nuntă.

Domnișoarele și cavalerii de onoare
La un eveniment de asemenea anvergură și cu o conotație atât de puternică, ajutoarele sunt un must have. Acești asistenți tăcuți își vor îndeplini toate sarcinile alocate și vor oferi tot sprijinul lor în ziua cea mare. Eticheta, în acest caz, impune ca domnișoarele, respectiv cavalerii de onoare să le fie alături mirelui și miresei. În cele mai multe cazuri, ei vor prelua sarcini de suport ca ajutarea invitațiilor cu informații, ori ghidarea acestora pe durata petrecerii, a ceremoniilor. Înainte de nuntă, aceștia îi vor asista pe cei doi tineri în alegerea costumului, a rochiei de mireasă.

Rolul lor consultativ este de necontestat și conferă un real confort psihologic pentru cei doi miri, care vor apela la ei ori de câte ori va fi nevoie. Cât despre petrecerea burlăcițelor și a burlacilor, ar fi indicat ca relația consultativă să se păstreze fără a divulga toate detaliile petrecerii surpriză. Pentru a evita situații neplăcute este bine ca mireasa și mirele să fie consultați în prealabil cu privire la ce și-ar dori de la acea noapte. O petrecere documentată este o petrecere reușită!

     
Invitații
Într-un final am ajuns și la invitați, care, la rândul lor, vor ține cont de elementele de etichetă specifice unei nunți.

Cum cei mai mulți dintre noi am participat la asemenea evnimente, știm cam ce se așteaptă de la noi. Totuși, se cuvine să punctăm anumite lucruri. Pentru început, o astfel de regulă ne învață să răspundem invitației respectând deadline-ul indicat de cei doi miri. Depășirea termenului limită indicat pe invitație poate crea efecte în lanț, cu impact direct asupra bugetului alocat nunții, ori niciun invitat nu își dorește să fie răspunzător pentru astfel de neplăceri.

Alegerea ținutei adecvate reflectă importanța pe care invitații o acordă evenimentului și este un semn de respect față de acea zi. Pentru cununia civilă și ceremonia de la biserică, se va adopta o ținută elegantă de zi, puțin accesorizată, în cazul femeilor, urmând ca la petrecere, bărbații să poarte smoching, iar femeile rochii de seară. În situația în care petrecerea este tematică, iar invitația menționează un dress code, invitații vor respecta, în măsura în care vor putea, această regulă.

Referitor la darul de nuntă, la noi în țară se obișnuiește ca invitații să lase o anumită sumă de bani și, mai rar, cadouri. Cuantumul alocat se va stabili în funcție de gradul de apropiere dintre miri și invitați și pe baza bugetului disponibil. Darul de nuntă nu ar trebui să ridice probleme, întrucât scopul unei nunți este acela de a marca acest minunat eveniment din viețile însurățeilor, și nu de a strânge bani.

     
Reușita unei petreceri de nuntă este dată de oamenii prezenți, iar dacă aceștia respectă eticheta specifică succesul este garantat. Dacă urmează să te căsătorești sau ești invitat la o nuntă, ține cont de regulile de comportament și vei avea o zi perfectă!

Surse foto:

Lasă un răspuns