5 simboluri de nuntă și semnificațiile lor

Orice nuntă este, în esență, un eveniment încărcat în simbolistică, iar fascinația pe care simbolurile specifice o exercită este de necontestat. Fie că vorbim de verighetele mirilor sau de buchetul miresei, toate detaliile acestei ceremonii au semnificații aparte ce conferă unicitate ocaziei. Într-o minunată și mult așteptată zi, un bărbat și o femeie își unesc destinele și pășesc plini de emoții către o nouă etapă din viețile lor. Două vieți se contopesc într-una, iar prilejul impune o abordare specifică plină de înțelesuri. Pe acest fond, elementele simbolice se reunesc armonios sub semnul nunții pentru a-i da un sens. Dar ce semnificații ascund aceste simboluri? V-ați întrebat vreodată de ce mâncăm tort la o nuntă sau care este rolul voalului de mireasă? În cele ce urmează v-am pregătit câteva explicații referitoare la acest subiect.

Verighetele
Dacă restul simbolurilor de la nuntă sunt trecătoare, în sensul că vor fi prezente strict pe durata ceremoniilor, inelul este obiectul care îi va însoți pe cei doi miri toată viața. Printr-o analogie cu un cerc fără început și sfârșit, inelul este sinonim continuității și marchează realizarea legământului dintre cei doi protagoniști. Purtarea verighetelor certifică comuniunea a două destine și este o dovadă a fidelității și devotamentului partenerilor. Referitor la traseul istoric al verighetei, știm că aceasta datează din Egiptul Antic când ierburile vegetale, ca papura sau stuful, înlocuiau verigheta de azi. Pentru că aceste materiale nu erau durabile, ele au fost înlocuite treptat cu osul, fildeșul, pentru ca în prezent să se ajungă la formula verighetelor din metale prețioase, cum ar fi aurul, simbol al Soarelui. După cum știm deja, verigheta se poartă pe degetul inelar de la mâna stângă. Deși nu există dovezi în susținerea acestei afirmații, în unele părți se consideră că „Vena Amoris”, adică vena dragostei pornește din acest deget, ajungând la inimă. Așa s-ar explica de ce verigheta se pune pe acest deget.


Buchetul miresei
Florile sunt o componentă centrală în cadrul nunților și simbolizează frumusețea, naturalețea și prospețimea. Dar piesa de rezistență va fi întotdeauna buchetul miresei. Acest atât de râvnit obiect încărcat în simboluri, funcționează ca o „ștafetă”, prin care norocul miresei se va transmite fetelor singure. Aruncatul buchetului este o tradiție originară din Anglia, unde femeile obișnuiau să rupă bucăți din buchetul miresei în speranța că norocul se va abate și asupra lor. Pentru a scăpa de mulțimea fetelor, mireasa arunca buchetul și fugea. Obiceiul s-a păstrat și azi sub forma pe care o cunoaștem toți. Cât despre florile care compun aceste buchete și ele fac trimitere către anumite semnificatii. De exemplu, calele ne trimit cu gândul la eleganță, rafinament, crizantema simbolizează belșugul, frezia este sinonimă cu inocența, simplitatea, iar exemplele pot continua. Esențial este ca buchetul miresei să reflecte personalitatea  și năzuințele acesteia.

       
Tortul
Acest dulce simbol al nunții poate fi catalogat drept o vedetă a ceremoniei. Întodeauna, tortul va fi adus în fața invitațiilor într-un moment de regie animat și vesel. Dar ce semnifică tortul? În Roma Antică, un tort făcut din fâină era fărâmițat peste capul mirilor pentru a le aduce noroc. În timp, tortul a evoluat devenind binecunoscutul tort etajat, în continuare preferat de majoritatea mirilor. Aceasta formă a tortului cu etaje datează din vremurile anglo saxone când invitații aduceau, în dar, mini toruri pe care le așezau unul peste altul. Ulterior, un cofetar francez a venit cu ideea de a turna glazură peste aceste prăjituri, dând naștere tortului etajat. Un lucru este cer, tortul rămâne un simbol preferat de toți nuntașii dornici de un moment dulce.

       
Voalul miresei
Indiferent dacă aleg sau nu să poarte un văl în ziua nunții, miresele trebuie să știe că acest element are o semnificație aparte. General vorbind, vălul simbolizează tinerețea, modestia și puritatea femeii. În Grecia Antică, voalul miresei funcționa ca un scut în fața spiritelor rele. Pentru a se feri de privirile altora, femeia purta acest voal, dar și ca semn de respect și obediență față de viitorul ei soț. Această protecție de lumea exterioară funcționează ca o armură ce protejează inocența femeii. În vremurile când căsătoriile erau aranjate, mirii nu aveau ocazia să îți vadă soțiile. Pentru a nu da înapoi, pe motiv că femeia nu corespundea idealurilor sale, mirele își cunoștea perechea în fața altarului, moment tardiv pentru a renunța la ceremonie. În prezent, voalul miresei este un simplu accesoriu, ce ia diverse forma și este purtat, cu precădere, pe timpul cununiei religioase.

Mărturiile
În semn de mulțumire pentru prezența la nuntă, mirii le oferă invitaților mărturii, sub forma unor mici atenții. Aceste simboluri, de cele mai mule ori, dulci, vin dintr-o veche tradiție specifică bazinului mediteranean, unde persoanelor care erau invitate la recepții sau alte evenimente li se ofereau mici cadouri în semn de recunoștință pentru sprijinul acordat. De la tradiționalele bomboniere, formate din cinci bomboane (simboluri de sănătate, prosperitate, fertilitate, fericire şi longevitate), mărturiile nunților de azi sunt din cele mai diversificate și funcționează ca o amintire plăcută pentru invitați.

 

Noi credem că simbolurile de nuntă sunt esențiale și emblematice, și fac din acest eveniment un spectacol al semnficațiilor. Voi v-ați putea imagina o nuntă fără aceste simboluri?

Surse foto:

Foto 1/2/3

Foto 4/5/6/7

Foto 8/9/10/11

Foto 12/13/14

Foto 15/16/17